Nederlands Deutsch English

Alkmaar

'Van Alkmaar begint de Victorie', dit stamt uit de tijd dat Alkmaar de strijd die de burgerij in 1573 met de Spanjaarden voerden, met succes beeindigden. De historische kaasstad Alkmaar is gevestigd aan de Noord-Hollandse Noordzeekust. Deze uit de Middeleeuwen stammende stad bevat meer dan 400 monumenten. Het achterland toont waar Holland zo bekend om is; polders met stolpboerderijen, molens, waterlopen en bollenvelden en dorpjes als Stompetoren en de Rijp. Niet alleen het Alkmaardermeer heeft zeil- en surfplaatsen, ook de zee biedt watersportmogelijkheden.

AlkmaarElk vrijdagmorgen van midden april tot midden september kunt u zien waarom Alkmaar DE kaasstad van Holland is. Van 9 tot 12 in de ochtend verkopen boeren en fabrikanten de gemaakte kaas aan de handelaren via handjeklap. Kaasdragers laten zien hoe de kazen al 400 jaar op berries vervoerd worden. Elke vrijdagochtend bezoeken grote aantallen mensen het kleurige schouwspel. In het Hollands Kaasmuseum wordt de bereiding van kaas van vroeger en nu in het plattelandsleven op traditionele wijze getoond

Verder is er een groot aanbod van grote of kleine rondvaarten. Vanuit Alkmaar naar bijvoorbeeld de Zaanse Schans of het Alkmaardermeer.Ook vanaf jachthaven 't Horntje kunt u rondvaren over het Alkmaardermeer.Vanaf de Broeker Veiling vaart u door het 't Rijk der Duizend Eilanden met een gesloten boot of met een Langedijker Koolvlet. De Broeker Veiling , de oudste varende groenteveiling ter wereld, is nu als museum te bezichtigen. Hier kunt u nog altijd via de veilingklok bieden.


Amsterdam
Alkmaar
Edam
Volendam
Monnickendam
Hoorn
Enkhuizen